Az előző lakó nem adott hozzá kártyát.

Hangzik el gyakran a fenti mondat vásárlóinktól, Zárboltunkban ilyen esetekben felhívjuk ügyfeleink figyelmét a zárcsere esedékességére. Ami nem is feltétlen azért fontos, mert kártya nélkül nem másolható a kulcs, és nem is azért mert szeretnénk „elsütni” egy zárbetétet Önnek...

 

Mivel igen gyakran felmerülő probléma a kódkártya elvesztése, vagy az ingatlan korábbi tulajdonosánál maradása, ezért érdemesnek tartom néhány mondat erejéig beszélni erről a témáról.

A bizonyos zárakhoz tartozó kódkártya, vagy tulajdonosi kártya általában egy bankkártya méretű plasztik, vagy papír kártya. Sok esetben ennek a kártyának inkább marketing szerepe van, de a valóban másolásvédett kulcsoknál ténylegesen szükséges a kártya a kulcsmásoláshoz.

A kódkártya/tulajdonosikártya szerepére és alkalmazási formáira most nem térnék ki bővebben, erről itt olvashatnak.
Most inkább az ingatlan vásárlás utáni zárcsere fontosságára és indokoltságára fordítanám a hangsúlyt, legyen szó akár kódkártyás, akár szabadon másolható kulcsról.

 

Mi a teendő, ha az előző lakónál maradt a kártya?

 

Tapasztalataink alapján elmondható, hogy az ingatlant vásárlók nagyrésze nem cseréli le zárait a megvásárolt házon, lakáson, vagy egyéb ingatlanán a vásárlást követően.

Ebből adódóan sokszor találkozunk a címben is szereplő mondattal, mikor kulcsot jönnek másoltatni hozzánk.

 

Hogyan pótolhatom a hiányzó kártyát?

 

Nos, bizonyos záraknál lehetőség van a kódkártya pótlására, a megfelelő jogosultság igazolása ellenében. Ez azonban csak a zárak egy kis hányadára igaz, a legtöbb zárbetét esetében nincs lehetőség a kártya pótlására.

Ugyanakkor vannak zárbetétek, melyekről időközben lejárt a másolásvédelem, így ezeknél már nincs is szükség a kártyára a kulcsmásoláshoz.

Amennyiben pontosabb információt szeretne kapni az adott kulcsot illetően - másolható-e kártya nélkül...? pótolható-e a kártyája...? - kerese zárboltos kollegáinkat bizalommal, telefonon a 06-30-990-8102 számon, e-mailben a zarbolt@kulcsmasolas.hu e-mail címen, vagy facebook oldalunkkon.

 

Mindennemű ingatlan vásárlása után célszerű azon zárat cserélni/cseréltetni, méghozzá nem az esetlegesen hiányzó kártya végett!

 

Ilyenkor ugyanis nem tudhatjuk kinek hány kulcsa lehet még rajtunk kívül a Saját lakásunkhoz, kinél lehet adott esetben kódkártya az ajtónkban lévő zárhoz, melyről kulcsot készíttethet hozzá.

Az előző tulajdonos kedves és megbízható, nem valószínű, hogy visszajönne „betörni” előző lakásába. Ugyanakkor nem lehetünk biztosak abban, hogy csak neki/nekik volt, esetleg van kulcsa lakásunkhoz, hiszen kaphatott korábban kulcsot albérlő, szomszéd, takarítónő, szerelő, igazából bárki.

Így nem tudhatja kinek hány kulcsa lehet ahhoz a lakásához ahol Ön él, ha nem cserélt zárat beköltözés után.

 

Ez újépítésű, vagy első tulajdonosként vásárolt lakásoknál is fennáll, hiszen az építkezés alatt rengeteg brigád megfordul a házban, akiknek kulcsuk kellett, hogy legyen a kivitelezés alatt.

Ráadásul sok esetben ilyenkor úgynevezett projekt betétet szerelnek az ajtóba, melyek nem túl jó minőségűek és kevésbé biztonságosak, pontosan azért, mert arra számítanak, hogy beköltözés után úgyis kicseréli a tulajdonos.

Zárak, zárbetétek árai nagyon nagy skálán mozognak, vannak zárak, melyek nem kerülnek többe egy kulcsmásolásnál, sőt… ugyanakkor vannak drágább zárak is, persze ezek valamilyen plusz műszaki tartalommal bírnak –jó esetben-, ami megjelenik az árukban.

 

Mindenesetre legyen szó olcsóbb, vagy drágább zárról, költözés után nem jelenthet akkora plusz költséget az ingatlan értékéhez és a benne tárolt értékekhez képest sem, hogy ne érje meg lecserélni azt.