Kódkártyás kulcsok másolása

Kulcsmásolónk kiemelten foglalkozik a védett profilú kódkártyás kulcsok másolásával, ill. méretpontos gyártásával is.

Komoly műszaki tartalommal rendelkező zárak kulcsainál érdemes megfizetni - a másolás helyett - a sorozatszám alapján történő méretpontos gyártás plusz költségét, amennyiben ez kivitelezhető.

A tisztánlátás végett egy "kis" szakmai háttér a kulcsmásolásról:

Egy jó minőségű másolat biztonsággal tudja működtetni a zárat, amennyiben a másolandó kulcs állapota megfelelő. Bizonyos esetekben (kopott kulcs, másolat másolata...) előfordulhat, hogy mégsem működteti a másolt kulcs a zárat, mert a kulcshoz tartozó zár tűrésének egyik határértékét átléptük. A legprecízebb géppark és a legfelkészültebb kulcsmásoló szakembernél is előfordulhat ez az eset (önhibáján felül), bár az előbbi feltételek megléte esetén csak ritkán. Amelyik kolléga ezt tagadja, annak alapvető mérnöki hiányosságai vannak, vagy csak egyszerűen hazudik a több ügyfél, több pénz reményében.

 

Egy adott zárhoz tartozó eredeti és makulátlan kulcs, a záralkatrészekhez igazodó méretezéssel rendelkezik. Az eredeti kulcs, a precíz tervezésnek és a következetesen méretpontos gyártásnak köszönhetően működteti az adott zárat. Ez a méretezés tartalmaz egy tűrést, ami +/- valahány századmilliméter lehet (jobb esetben). A kulcsmásoló, az eszközének és gyakorlatának megfelelően igyekszik a másolandó kulcs méreteihez igazodni, azokhoz minél közelebb kerülni. A rutinosabb kulcsmásoló ezt a konvergálást tovább finomítja a kulcshoz tartozó zárról szerzett ismereteivel.

Abból lesz igazán jó kulcsmásoló szakember, aki:

  1. elsődlegesen ért a zárakhoz
  2. jártasságot szerez a kulcsok világában
  3. ráadásul még a gépeit is ismeri.

Ha ért a zárakhoz, akkor tapasztalatból tudja, hogy melyik zár hogyan reagál a mínuszos, ill. a pluszos tűréssel elkészített kulcsokra. Ha tényleg ért a zárakhoz, akkor ismeri a kulcshoz tartozó zárat, annak adott alkatrészeinek alapanyagát, így a kulcs kopottságából tud következtetni pl. a zárbetét állapotára is.

Magasabb műszaki tartalmú zárak esetén a gyártó tervezett kopással számol. Tudatosan használ bizonyos ötvözetet a zárbetét adott alkatrészeinek gyártásánál és ehhez mérten tudatosan készíti meghatározott alapanyagból a kulcsokat. Pl. a zárbetét egyes alkatrészei elhanyagolható mértékben kopnak - persze a kulcs rovására. Vagy egyik sem kopik számottevően - a közel azonos anyaghasználat miatt, de ez csak megfelelő karbantartás mellett tartható fenn (megfelelő kenőanyag, rendszeres karbantartás)… Ezeknek a mérnöki fogásoknak ára van. Az olcsóbb zárbetétek kulcsai jellemzően acélkulcsok. Ezek a kulcsok sok esetben réz csapokat koptatnak. Ahhoz, hogy a kisebb gyártási költségű zárak is hosszabb távon működjenek, a tűrés alsó és felső határértéke között nagy szakadék tátong. Inkább tized-, mintsem századmilliméterben mérhető. Ez persze nem jelent problémát egy kertkapuban lévő zár esetén.

Egy bejárati ajtóba – ha tehetik, ne 5000 forintért vásároljanak zárat, mert a zár árának alakulása egyenesen arányos a műszaki tartalommal, így a biztonsági szinttel.

 

A lényeg:

A kulcs használata során fellépő mechanikai kopás következtében, ill. minden új másolat készítésekor is nő az esély arra, hogy nagyobb a méretbéli eltérés a kulcs új állapotának méretei és a másolat méretei között. Ha átlépjük a megadott tűrést, akkor kényelmetlen helyzetbe kerül mind a vevő (potyaút), mind az eladó (potyamásolat).

Mivel tehát fizikailag értelmetlen a "tökéletes másolat" kifejezés, bizonyos típusú kulcsoknál felajánljuk ügyfeleinknek, hogy másolás helyett méretpontos kulcsot gyártunk.

Ez is megvárható szolgáltatás, mert beruháztunk egy olyan kulcsmásoló gépbe (a kulcsmásoló gépbe), amely alkalmas:

  • a másolandó kulcsot szinte +/- 0 tűréssel reprodukálni,

vagy a kulcsmásoló szakember szakmai döntése alapján

  • képes legyártani a kulcsot a gyári, makulátlan méretekkel is.

 

Ennek köszönhetően nemcsak az autókulcsok precíziós elkészítésében állunk ügyfeleink rendelkezésére, hanem a komoly műszaki tartalommal rendelkező, jellemzően védett profilú, kódkártyás zárak kulcsainak precíziós gyártásában is.