Zárjavítás-felújítás

Azon régi zárak esetén, amelyeket már nem gyártanak és nincs egyik gyártónak sem méretben kompatibilis megfelelője, érdemes a zárat életre kelteni.
Öntött, vagy forgácsolt réz szerelvények felújítását is vállaljuk, amelyek komoly értéket képviselnek, de esztétikailag hagynak némi kívánni valót maguk után.
Szétszedjük, megtisztítjuk, megjavítjuk, vagy újragyártjuk a hibás alkatrészt...igény esetén kulcsot is készítünk hozzá.

Lemaratjuk, lekaparjuk, lecsiszoljuk, felhegesztjük, kiforrasztjuk, szétszedjük, megtisztítjuk, megjavítjuk, vagy újragyártjuk a hibás alkatrészt...igény esetén kulcsot is készítünk hozzá, vagy sokszorosítjuk a terméket.

Ez költségesebb megoldás, mintha vennénk egy új zárat, vagy kilincsgarnitúrát, de ha figyelembe vesszük azt, hogy mennyi utómunkát és esztétikai problémát spórolhatunk meg vele, akkor rentábilis lehet. És még nem is említettük, hogy egy hangyányit szembementünk a fogyasztói társadalom: "Vegyél újat!" jelmondatával, ami szintúgy értéknek tekinthető.

Ha régi, szép, akkor nagy eséllyel értékes. Ne dobja ki! Újítassa fel, vagy adja nekünk.

A Szépművészeti Múzeum sajnos nem adta nekünk, de legalább értékesnek vélte és felújítatta. Néhány rozettából és kilincsből csak egy-egy db állt rendelkezésükre, ajtóból és bútorfrontból pedig sok. Kénytelenek voltunk öntőformát készíteni és sokszorosítani a díszes réz szerelvényeket.

 

Az alábbi esetekben lehet szükség eme szolgáltatásunkra:

  • régi, esetleg antik páncélszekrény, ill. széf kulcsának gyártása, másolása, amennyiben nem áll rendelkezésre alkalmas nyerskulcs
  • díszes réz kilincs és zárcím felújítása, gyártása/sokszorosítása
  • réz ajtóveretek, rozetták, egyéb kiegészítők felújítása, öntése
  • ajtógombok és fogantyúk felújítása, öntése
  • ajtókopogtató felújítása, újragyártása

 

Zár felújítás

 

Alapanyagként réz, vagy bronz használatos. A végső felület többféle lehet. Ha marad a natúr réz felület, akkor a felületi oxidáció révén zöldes árnyalat alakulhat ki. Ha galván eljárással egyéb anyaggal vonjuk be a felületet (kedvencünk az ezüstözés), akkor fekete patina jelenik meg azon részeken, amelyekkel ritkán érintkezünk. Ez kifejezetten esztétikus, de ha valakit zavar, hogy akár foltot is hagyhat a kézen és a tisztogatással sem szívesen foglalkozna, akkor lakkréteg is kerülhet rá. Szerintünk ez nem való, de valóban praktikus megoldás.

 

Régi zár felújítás